De beursgang van fintechbedrijf Adyen is tot nu toe een daverend succes.

Het bedrijf van CEO Pieter van der Does ging op 13 juni naar de beurs in Amsterdam. Sindsdien is de koers door het dak gegaan.

De betalingsdienstverlener, die fungeert als schakel tussen webshops en banken, had een introductieprijs vastgesteld van 240 euro per aandeel.

Op de eerste handelsdag steeg de koers al met 90 procent. Inmiddels is het aandeel meer dan 700 euro waard. Dat betekent dat ook de totale beurswaarde van het bedrijf is gegroeid.

De marktkapitalisatie bedroeg dinsdag bij het sluiten van de beurs 20,3 miljard euro. Daarmee is Adyen groter dan 14 van de 25 bedrijven in de AEX-index. Ja, ook groter dan KPN, ABN Amro en Randstad.

Zelfs het ooit zo machtige Deutsche Bank, dat qua bezittingen de zeventiende bank ter wereld is en wereldwijd zo'n 100.000 werknemers heeft, moet nu omhoog kijken naar de hippe startup uit Amsterdam met net geen 700 man personeel.

 

Deutsche Bank verkeert de afgelopen jaren in zwaar weer. Het grootste financiële concern van Duitsland kampt nu al een tijdje met problemen bij zijn tak voor zakenbankieren.

In april werd Christian Sewing benoemd tot nieuwe topman, de derde in zes jaar tijd. Hij maakte meteen fikse bezuinigingen bekend om orde op zaken te stellen in de kosten.

Ook wil hij zich meer richten op Europese klanten, omdat hier de wortels van de bank liggen. Deutsche Bank concurreert al decennialang met de grote Amerikaanse zakenbanken op Wall Street, maar wil zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten en Azië nu behoorlijk terugbrengen.

Adyen kachelt stevig door

Bij Adyen ondertussen alleen maar blije gezichten. Het bedrijf sloot de eerste helft van 2018 af met een omzet van 156,4 miljoen euro. De winst bedroeg 48,2 miljoen euro.

En beleggers hebben er alle vertrouwen in dat het fintechbedrijf in sneltreinvaart door kan groeien, getuige de torenhoge beurskoers. Vraag is wel of Adyen de verwachtingen waar kan maken.

Overigens leverde de beursgang oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff honderden miljoenen op. Ook prinses Mabel van Oranje maakte een deel van haar belang te gelde en verdiende daarmee miljoenen.

LEES OOK: 5 dingen die je misschien niet weet over Pieter van der Does, de steenrijke CEO van Adyen